DLACZEGO WEGETARIANIE POWRACAJĄ DO JEDZENIA MIĘSA, A TO Z KURCZAKA JEST LEPSZE OD INNYCH?

Wegetarianizm to nie decyzja na całe życie. Impreza z przyjaciółmi, wyjście do knajpy na obiad, wycieczka z mięsożercami – pokusa goni pokusę. Co jest takiego w mięsie, że wegetarianie nie wytrzymują i sięgają najczęściej po soczystą pierś z kurczaka z dużą zawartością białka?

Część z nich już się nad tym nie zastanawia, ponieważ badania pokazują, że jest to tylko chwilowa moda. – Mnóstwo moich znajomych przestało jeść mięso pod wpływem mody na te wszystkie produkty bio, soje i tofu. W końcu postanowiłam spróbować, skuszona pięknymi zdjęciami posiłków wrzucanymi na Facebooka czy Instagrama. Ale prawda wyszła na jaw – długo bez kurczaka nie wytrzymałam! – mówi Magda, młoda dziennikarka.

Dr Hal Herzog, psycholog z Western Carolina University, postanowił sprawdzić, dlaczego aż 75% wegetarian wraca do jedzenia mięsa. Przeprowadził ankietę wśród byłych wegetarian. Co się okazało? 26% porzuciło wegetarianizm, bo trudno im było znaleźć zdrowe ekologiczne produkty w supermarketach. 20% przyznało, że przygotowy­wa­nie jarskich dań zajmowało im zbyt dużo czasu i byli już tym zmęczeni, 15% uznało, że wegetarianizm ma negatywny wpływ na ich życie towarzyskie, ponieważ czuli się jak “obcy”. Jedną z przyczyn powrotu wegetarian do mięsa jest też brak wsparcia w rodzinie i znajomych.

Osoby intensywnie uprawiające sport muszą na diecie wegetariańskiej bardzo uważać – białko to przecież podstawa! I właśnie ten aspekt bardzo często decyduje o tym, że porzucamy zamienniki białkowe i niesmaczne odżywki na rzecz prawdziwego mięsa z kurczaka, które ma mało tłuszczu i dużo białka. – Kiedy byłem wegetarianinem, podczas treningu nie miałem często siły. Trudniej było mi budować masę. No i zamienniki mi nie smakowały. Wolę kurczaka zamiast szejka białkowego – mówi Kamil, kulturysta.

A dlaczego wegetarianie najczęściej w pierwszej kolejności sięgają po mięso z kurczaka? To właśnie ono ma najwyższą zawartość białka. Jednocześnie ma najmniej tłuszczu – to szczególnie ważne przy diecie czy uprawianiu sportów.

Chicks&Sport to wysokobiałkowy składnik diety, na który skuszą się nawet wegetarianie. 17 g czystego białka w jednym opakowaniu, żadnych wzmacniaczy smaku, konserwantów i glutenu.

Dlaczego kurczak jest najlepszy?

  • ma mniej tłuszczu niż inne rodzaje mięs,
  • tłuszcz zlokalizowany jest głównie podskórnie i łatwo się go pozbyć, w mięsie wołowym i wieprzowym tłuszcz występuje także między włóknami mięśniowymi,
  • zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych i mniej nasyconych,
  • zawiera więcej pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka,
  • zawiera mniej niepełnowartościowego białka w postaci kolagenu (ok. 6% w stosunku do 25% w wołowinie i wieprzowinie),
  • mięso drobiowe jest ponadto łatwiejsze do przyrządzenia i nie wymaga długiej obróbki termicznej.

zobacz inne