DUŻA ZAWARTOŚĆ BIAŁKA W DIECIE, CZYLI KLUCZ DO SUKCESU

Wszyscy wiemy, że wysokobiałkowe jedzenie = regeneracja i większa masa mięśni po wysiłku. Dlaczego tak jest? Bo nasze mięśnie szkieletowe są w większości zbudowane z białka i potrzebują go do wzrostu. Ale jeśli spożywamy go w nieodpowiednich ilościach, zaprzepaścimy trud włożony w trening i możemy nawet… przytyć.

Wyobraźcie sobie sportowca, który przygotowuje się do występu na igrzyskach olimpijskich. Lata wyrzeczeń i ciężkiej pracy, litry wylanego potu, zwalczanie trudności – wszystko po to, by osiągnąć wymarzony cel. Ale nawet jeden szczegół, taki jak zły posiłek lub niewystarczająca ilość snu przed zawodami, może sprawić, że cały ten wysiłek pójdzie na marne. Przywiązywanie uwagi do detali to klucz do sukcesu w sporcie. I dotyczy to nie tylko zawodowców, ale każdego z nas. Możliwe, że godziny spędzone na siłowni marnujesz z jednej przyczyny – złej praktyki w spożywaniu białka.

Gdy mówimy o „masie” i muskulaturze, mamy na myśli mięśnie szkieletowe, które są jednym z trzech rodzajów mięśni naszego organizmu (pozostałe to miesięń sercowy oraz mięśnie gładkie, z których zbudowane są narządy wewnętrzne). To one odpowiadają za nasze poruszanie się. Ale podczas wykonywania aktywności fizycznej, w wyniku tzw. procesu katabolizmu ich włókna się rozpadają. Kiedy wracamy z siłowni do domu wcale nie jesteśmy bardziej „napakowani” niż przed treningiem – wręcz przeciwnie, waga naszej masy mięśniowej lekko spadła.

Kiedy będzie rosnąć? Wtedy, gdy zacznie się proces anabolizmu, czyli regeneracji i budowy mięśni szkieletowych, które w większości są zbudowane z białka – to dlatego jego znaczenie jest tak istotne. Po strawieniu protein nasze ciało rozkłada je na aminokwasy, które są dla mięśni budulcem do tworzenia nowego białka. I dzięki temu możemy cieszyć się przyrostem masy.

Na efektywność naszego treningu mają wpływ dwa kluczowe elementy – ilość oraz jakość (pochodzenie) spożywanego białka. Co powinniśmy o nich wiedzieć?

1. Potrzebujesz 2 razy więcej białka niż inni

Mężczyźni i kobiety powinni go spożywać kolejno 56g i 46g dziennie. Mówimy tutaj jednak o osobach, które rzadko są aktywne i prowadzą siedzący tryb życia. A im więcej przerzuconych kilogramów i przebiegniętych kilometrów, tym nasze zapotrzebowanie jest wyższe. Szacuje się, że osoby uprawiające sport powinny spożywać dwa razy więcej białka, czyli ok. 1,8g na kilogram masy ciała na dobę.

Jeść więcej białka? Wydawałoby się, że nic prostszego – wystarczy zaaplikować sobie jeden wysokobiałkowy posiłek i dostarczyć mięśniom odpowiedniego budulca. Ale żeby proces anaboliczny był efektywny, musimy również zwrócić uwagę na to, jaką ilość białka spożywamy w jednym posiłku. Badacze i trenerzy personalni radzą, by nie przekraczała ona 20g na porcję – bo nadmiar białka może przekształcić się w tłuszcz.

2. Białko z mięsa to odpowiedni rodzaj protein

Wróćmy do aminokwasów – mają one aż 21 rodzajów. Niektóre nasz organizm wytwarza samodzielnie, inne musimy mu dostarczyć z zewnątrz. Tę potrzebę zaspokaja tzw. białko kompletne, które zawiera wszystkie dziewięć brakujących aminokwasów. Gdzie je znajdziemy? Przede wszystkim w mięsie, jajach czy nabiale.

Dlaczego Chicks&Sport pomagają efektywnie trenować?

– Bardzo ważne jest regularne i systematyczne spożywanie białka przy różnych posiłkach – także przekąskach. Chicks&Sport są więc doskonałym uzupełnieniem diety sportowca.

– Duża zawartość białka: jedna porcja Chicks&Sport zawiera 17g, co stanowi optymalną ilość przyswojonych protein w jednym posiłku

– Chicks&Sport to najwyższej jakości filet z piersi kurczaka, który zawiera czyste białko z mięsa, tzw. białko kompletne

zobacz inne