Jak przyśpieszyć metabolizm dietą wysokobiałkową?

Białko to bardzo ważny składnik odżywczy. Jest głównym budulcem mięśni, dlatego jego spożywanie pomaga budować masę mięśniową. Dodatkowo białko wspomaga spalanie tłuszczu, dlatego jest tak istotnym składnikiem każdej diety. Większa ilość białka w diecie dostarcza wielu korzyści, ale jak to bywa ze wszystkim – nie wolno przesadzać.

Badania nad dietą wysokobiałkową

Więcej spożywanego białka powoduje, że większą część masy Twojego ciała stanowią mięśnie, a nie tłuszcz. Dowodzą tego najnowsze badania, opublikowane przez naukowców w Bostonie.

Żeby ocenić, jak spożycie białka wpływa na metabolizm, badacze postanowili wprowadzić w życie 16 uczestników wysokokaloryczną dietę przez 8 tygodni. Różniła się ona spożyciem białka przez poszczególnych badanych – od 5% do 25% w diecie. Wszyscy uczestnicy dostarczali sobie o 40% więcej kalorii niż potrzebowaliby, aby utrzymać wagę. W konsekwencji Ci, którzy byli na diecie wysokobiałkowej zmagazynowali około 45% dodatkowej masy ciała w mięśniach, podczas gdy tym, na diecie ubogiej w białko, przybyło aż 95% dodatkowej masy w postaci tłuszczu.

Jak długo stosować dietę wysokobiałkową?

Dieta wysokobiałkowa polega na ograniczaniu spożycia tłuszczu, przy jednoczesnym dostarczaniu organizmowi większej ilości białka, nawet do 25% więcej niż przy codziennej diecie.

Tę metodę odchudzania trzeba jednak stosować ostrożnie, nie dłużej niż przez 3 – 4 tygodnie. W przeciwnym razie może zaszkodzić, doprowadzając do zakwaszenia organizmu, a w efekcie do nadmiernego obciążenia trzustki, nerek czy artretyzmu. Dlatego warto – po zakończeniu diety wysokobiałkowej – zastąpić ją zwykłą dietą niskokaloryczną. Najbezpieczniej jest stosować dietę wysokobiałkową przez ok. tydzień.

Jak dużo białka w codziennej diecie?

Aby znacznie podkręcić metabolizm, 25% do nawet 45% (przy bardzo aktywnym trybie życia) spożytych kalorii powinno pochodzić z białka.

Oznacza to, że przy diecie ok. 2000 kcal, codziennie powinno się dostarczać 125-225 g białka – czyli około 20-30 g białka po treningu i co 4 godziny w ciągu dnia, żeby zapewnić rozrost mięśni. Są to jednak zalecenia dla sportowców czy kulturystów. Osobie uprawiającej średnią aktywność fizyczną w zupełności wystarczy 20%-30% białka w codziennie diecie, w proporcjach 50% węglowodanów + 20% tłuszczy + 30% białka lub proporcje 50%/30%/20%.

Białko, gdzie jesteś?

Oczywiście najwięcej białka znajdziemy w kurczaku, ponieważ jedna pierś dostarcza aż 40 g białka! W ramach przekąski podczas diety wysokobiałkowej idealnie odnajdą się również nasze Chicksy, które zapewniają aż 43,5% pełnowartościowego białka w 17 gramach produktu.

zobacz inne